Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
369
Itt a feladat szövege: 132,5 g 20 m/m%-os Na2CO3 oldathoz 118 cm3 ró=1,1 g/cm3 15%-os sósavat öntve hány dm3 standardállapotú gáz fejlődik, milyen lesz az oldat m/m%-os összetétele?
Nagyon megköszönném, ha tudna valaki segíteni ebben.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

4
Csatoltam képet.
1

Szia!
A lejatszodo reakcio:
Na2CO3 + 2HCl = 2NaCl +H2O + CO2 (az erosebb sav a gyengebbet kiszoritja a sojabol).
A Na2CO3 oldott anyag tomege: 132,5*0,2=26,5 g
Ennek anyagmennyisege (osztjuk 106 g/mol-al): 0,25 mol. Ennyi volt tehat a natrium-karbonatunk.
Megnézzuk a sosav anyagmennyiseget is, es eldontjuk hogy melyik volt feleslegben.
A sosavoldat tomege az m=ro*V összefugges alapjan: 129,8 g, ennek 15%-a lesz az oldott anyag, ami: 19,47 g. Ennek anyagmennyisege (osztjuk 36,5 g/mol-al): 0,53 mol.
Tehat akkor van 0,25 mol Na2CO3 es 0,53 mol HCl
Ha megnezzuk a reakcioegyenletet azt latjuk, hogy 1 mol Na2CO3 reagal 2 mol HCl-l.
Tehat akkor ami marad az a HCl, mert az van feleslegben, a Na2CO3 pedig elfogy. A Na2CO3 elfogyaszt 0,50 mol (hisz 1:2 aranyban reagalnak) HCl-t.
1 mol Na2CO3-bol 1 mol CO2 fejlodik, akkor negyed molbol negyed mol CO2. Az st allapot miatt a molaris terfogat 24,5 dm3/mol, tehat a Vm=V/n osszefugges alapjan a CO2 terfogata st allapotban: 6,125 dm3.

Nezzuk a tomegszazalekos osszetetelt.

A maradek HCl anyagmennyisege: 0,53-0,50=0,03 mol. Ennek a 0,03 mol maradek HCl-nek a tomege: 1,095 g. Ez az egyik akkor ami lesz nekünk a végső oldatban.
A 0,25 mol Na2CO3-bol keletkezett 0,50 mol = 29,25 g NaCl. Ez lesz a masik ami a vegso oldatban lesz.
Határozzuk meg a végső oldat tomeget:
Ervenyesitsuk a tomegmegmaradas torvenyet, de ugyeljunk arra, hogy a termekoldalon a tomeg a tavozo gazzal kevesebb lesz!
Kezdetben volt: 129,8 + 132,5 g = 262,3 g oldat. Ennyi lesz a vegen is, minusz a gaz ami eltavozik.
Az elso feladatreszben kiszamoltuk, hogy 0,25 mol CO2 keletkezik, ennek tomege: 11 g. Tehat a keletkezo oldat tomege: 262,3-11=251,3 g.
Az oldott anyagok tehat:
- HCl: 1,095 g
- NaCl: 29,25 g
W%(HCl)=(oldott anyag tomege/oldat tomege)*100=(1,095/251,3)*100= 0,44 %
W%(NaCl)=(29,25/251,3)*100= 11,64 %
1

Ugy latszik akkor egyszerre irtuk.
0

Köszönöm szépen a megoldásokat!
0