Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy tárgy és az ernyő távolsága 1m.

Főoldal » Középiskola » Fizika
371
Egy tárgy és az ernyő távolsága 1m. A közéjük helyezett, 16cm fókusztávolságú domború lencsével a tárgynak éles képét vetítjük az ernyőre. Hová kell elhelyzezni a lencsét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
f = 16 cm

k+t = 100 cm `to` `k=100-t`

`1/f=1/k+1/t`

`1/16=1/(100-t)+1/t`

`1/16=(t+100-t)/((100-t)*t)`

`1/16=100/(100t-t^2)`

`1600=100t-t^2`

`t^2-100t+1600=0`

`(t-50)^2-2500=-1600`

`(t-50)^2=900`

I, `t-50=30` `to` `t_1=80`

II, `t-50=-30` `to` `t_2=20`

Két lehetőség van, vagy 20 cm-re van, vagy 80 cm-re.

Ha 80 cm-re, akkor `N=k/t` = `20/80` = `1/4` ; kicsinyítés lesz.

Ha 20 cm-re, akkor N=4, nagyítás.

De mindkét esetben valódi kép lesz és fordított állású.
0