Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számítási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
356
Szeretnék készíteni 220 g 1,2 mol/dm3 koncentrációjú 1,05 g/cm3 sűrűségű HNO3 oldatot. Hány cm3 65 m/m%-os 1,23 g/cm3 sűrűségű cc. HNO3-ra és hány cm3 vízre van szükségem?

Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
`M_(HNO_3)` = 63 `g/(mol)`

Az elkészítendő oldat

1 `dm^3`-ében van 1,2 mol `HNO_3` , ami `1.2*63` = 75,6 g

A 220 g oldat térfogata `220/1.05` = 209,52 `cm^3`

209,52 `cm^3` oldatban van `209.52/1000*75.6` = 15,84 g `HNO_3`.

A kiindulási oldatban is ennyi salétromsav van.

A kiindulási oldat

100 g-jában van 65 g `HNO_3`

Hány g oldatban van 15.84 g `HNO_3`?

`m=15.84/65*100` = 24,37 g a kiindulási oldat tömege.

Ennek a térfogata pedig `24.37/1.23` = 19,8 `cm^3` a kiindulási salétromsav-oldat.

A víz mennyisége:

220-24,37 = 195,63 g ; ez kb 195,6 `cm^3`.
1

Csatoltam képet.
1

Köszönöm mindkét megoldást!
0