Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometria, szög számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
300
Egy létrát tamasztunk a falhoz. A létra hossza 6.4 méter és a létra lábai a faltól 150cm vannak. Mekkora szöget zár be létra lába a fallal és a talajjal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Rajzolsz egy derékszögű háromszöget (a derékszöget is jelöld). Az átfogó a létra hossza 6,4 m = 640 cm, a vízszintes oldal (befogó) a 150 cm.
Legyen α a látra lába és a talaj hajlásszöge. Ekkor cosα=`150/640` amiből α=76,45 fok
A derékszögű háromszög másik hegyesszöge β=180-90-76,45= ezt számold ki és megkapod a fal és a létra hajlásszögét!
0