Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szogfuggveny

Főoldal » Középiskola » Matematika
327
Ezt a 2 feladatot kerlek valaki meg tudna oldani? Semmit se ertek belole! Koszonom aki megcsinalja! Segitseget is csatolok hozza,de meg ennigy se ertem
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!
Ezek nagyon egyszeru feladatok, plane ha meg segítség is van.
A kovetkezot kell hozza tudni: derekszogu harkmszogekben 1 szogbol es egy oldalbol meghatarozhato egy masik oldal. Vagy ket oldal segitsegevel egy szog.
Harom szogfuggvenyt erdemes megjegyezni.
1. sin=adott szöggel szembenlevo oldal osztva az atfogoval
2. cos=adott szog mellett levo oldal osztva az atfogoval
3. tg=adott szoggel szembenlevo befogo osztva a szog melletti befogoval.
(Plusz info: atfogo, a háromszog leghosszabb oldala).
Mindig megnezzuk mink van, mibol tudunk fozni aztan abból fozunk egy finomat.
I. feladat
Nézzük az m, x, 12 oldalakkal megadott haromszoget. m kell nekunk, ami az adott szöggel szemben van, a 12 pedig az átfogó. Akkor mit valasztunk? A szinuszt.
Tehat sin50°=m/12
Bepotyogodo a szamologepbe, hogy sin50°, majd megoldod ezt az egyenletet. Azt kapod, hogy m=9,2
Aztan kell nekünk az x. Ez egy derekszogu haromszog, melynek ket oldala adott, tehat Pitagorasz-tetel: x^2+9,2^2=12^2, melybol x=7,7
y-t kell kiszámolni.
Van egy adott szog, ismerjuk a szemben levo oldalt, keressuk a mellette levo oldalt. Melyik szogfuggveny ez a fentiek kozul?
A tangens. Alkalmazzuk hat. tg60°=9,2/y, ebbol y=5,3
e az megint Pitagorasz teteles.
5,3^2+9,2^2=e^2, melybol e=10,6
A d oldal tehat ekkora.
A c pedig csak egy kivonas.

Most egyelore az elso feladatra volt idom.
A masodik is feladat is ugyan ilyen, ha gondolod kuld el hogy mi jott ki, es holnap megnezem. Ha szogpercet nem tudsz valtani hasznalj kalkulatort, vagy nezz utana
0

Ha valami nem ertheto szolj. Ebben mar nem magyarazok.
0