Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIA, Valaki tudna segiteni? MnO4-+(COOH)2+H+=Mn2+ +CO2+H2O

Főoldal » Középiskola » Kémia
752
Hogyan kell rendezni, légyszíves az oxidációs számokat is fel tudnátok tüntetni
Köszönöm!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szió!

A Mn-nak +7-ről csökken +2-re, míg az oxálsavban levő C-nek +3-ról nő +4-re az oxidációs száma.
Leadottnak egyenlőnek kell lennie a felvettel, ezért: A×5=B×1, tehát A=1 itt és B=5, ami kijön.
Azaz a szén-dioxid elé egy 10-est kell írni, az oxálsav elé pedig egy ötöst.
Nézni kell a töltéseket is, mert 1 mol permanganátra nem jó, így 2 mol kell belőle és így 2 mol Mn(II)-ion keletkezik.
Emiatt 6 mol proton (vagy sav) szükséges és a víz együtthatójára ezért 8 mol adódik! :)

Most már felírható az egyenlet:
2 MnO₄- + 5 (COOH)₂ + 6 H+ → 2 Mn²+ + 10 CO₂ + 8 H₂O !

Remélem így már levezetve érthetőbb lett!
Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves, kémiás-matekos)

0