Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tönegszázalék számításhoz szeretnék segítséget kérni!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
644
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
8. Két liter víz tömege hozzávetőlegesen 2 kg, vagyis 2000 gramm, így az oldat tömege a 70 gramm sóval együtt 2070 gramm. Ha ehhez x gramm vizet öntünk, akkor az oldat tömege 2070+x gramm lesz, ennek 3%-a (2070+x)*(3/100) = 62,1+0,03x, ennek kell 70-nek lennie, mivel 70 gramm só van az oldatban, tehát:

62,1+0,03x=70, ennek megoldása x=7,9/0,03=790/3 gramm, ennyi sóra van szükség, kerekítve 263 gramm.

10. 500 gramm 12%-a 500*(12/100)=60 gramm, ennyi cukor van az oldatban.

a) Ha x gramm cukrot teszünk az oldatba, akkor 500+x lesz az oldat tömege, ennek 20%-a (500+x)*(20/100)=100+0,2x, tehát ennyi oldott anyag van benne. Ha viszont a 60 grammhoz x gramm cukrot teszünk, akkor 60+x lesz a cukor mennyisége, tehát ezek egyenlőek:

100+0,2x = 60+x, ennek megoldása x=50.

b) Ha x gramm vizet párologtatunk el, akkor 500-x lesz az oldat tömege, ennek 20%-a (500-x)*(20/100)=100-0,2x, az oldott anyag mennyisége a párolgástól nem változik (legalábbis 20% alatt nem, mivel a cukor olyan jól oldódik, hogy a víz tömegének kétszerese is képes feloldódni), tehát ez megegyzik 60-nal:

100-0,2x=60, ennek megoldása x=200, vagyis 200 gramm vizet kell elpárologtatni.
0