Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Cikloalkán égése

Főoldal » Középiskola » Kémia
324
Mekkora térfogatú levegő (n.k., 20% O2) szükséges egy 2 g cikloheptánból és 2 g ciklooktánból álló keverék elégetéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!
Külön-külön kiszámolod a két térfogatot, a végén pedig összeadod.
1. cikloheptan esete
C7H14 + 10,5O2 = 7CO2 + 7H2O
n(C7H14)=0,02 mol
Ehhez 7,5-szer annyi oxigenre van szukseg, azaz 0,15 mol O2 kell.
Ez az oxigénmennyiseg benne van 0,15/0,2 = 0,75 mol levegőben.
A normal körülmény (25 °C, 1 atm nyomas) a standardallapotra utal , ebben az esetben a molaris terfogat 24,5 dm3/mol, ebbol a levego terfogata: 0,75*24,5=18,375 dm3.
Ugyan így ha elvegzed a ciklooktanra is, es a kettot összegzed, akkor megkapod, hogy a keverekhez szükséges levego terfogata mekkora.
0