Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kumol nitrálása

Főoldal » Középiskola » Kémia
371
Milyen mennyiségű nitrálóelegy szükséges 96 g kumol (izopropil-benzol) p-nitrokumollá alakításához, ha a nitrálóelegy 63 % salétromsav és 98 % kénsav (1:2 mólarányú HNO3: H2SO4 elegy) keverékéből áll, és tudván, hogy a nitrálóelegyből 20 % felesleget kell használni.

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!
M(kumol)=120 g, tehat n(kumol)=0,8 mol
1 mol kumol nitralasahoz tehat 1 mol HNO3 es 2 mol H2SO4 keverekere van szukseg. (A p-nitrokumol info itt nem lenyeg, a metilcsoport mindenkepp para helyzetbe iranyit).
Nézzük a saletromsavat:
1 mol kumolhoz 1 mol kell, akkor 0,8 molhoz 0,8 mol, melynek tomege 50,4 g.
Igen, de ez az oldott anyagunk tomege, tehat ez a saletromsav oldat 63%-a. Azaz m(HNO3 oldat)=50,4/0,63=80 g.
Kensav:
(Az 1:2 molaranyt oldott anyagra nezzuk!)
Tehat a szukseges (oldott anyag) saletromsav: 0,8 mol. A nitraloelegy ketszer ennyi, tehat 1,6 mol H2SO4-t is kell, hogy tartalmazzon. Ennek tomege: 156,8 g. Ez az oldott anyag, ebbol tehát a kenyav oldat: 160 g.
Azaz a szükséges nitraloelegy mennyisege: 240 g. Vegyuk figyelembe, hogy ezt 20%-s feleslegben kell alkalmazni, azaz: 288 g nitraloelegy kell.
1