Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számítási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
426
A dinitrogén-tetraoxid a N2O4 (g) = 2NO2 (g) egyenlet szerint disszociál. Bizonyos T hőmérsékleten 0,4 mol/dm3 kiindulási N2O4 koncentráció esetén az egyensúlyi gázelegy átlagos moláris tömege 50 g/mol.
A: Számítsd ki az egyensúlyi gázelegy n/n%-os összetételét.
B: Számítsd ki az egyensúlyi állandó értékét.

Nagyon megköszönném a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(N_2O_4)` = 92 `g/(mol)`

`M_(NO_2)` = 46 `g/(mol)`

Kiindulás: 0,4 ; 0

Átalakult: x ; 2x

Egyensúlyban: 0,4-x ; 2x

Az összes molszám 0,4-x+2x = 0,4+x

A,

`M=(n_(NO_2)*M_(NO_2)+n_(N_2O_4)*M_(N_2O_4))/n_ö`

`50=(2x*46+(0.4-x)*92)/(0.4+x)`

x = 0,336

Az egyensúlyi elegy 0,4+0,336 = 0,736 mol

Ebben van `2*0.336` = 0,672 mol `NO_2`

0,736 mol elegyben van 0,672 mol `NO_2` és 0,4-0,336 = 0,064 mol `N_2O_4`

100 mol elegyben van `100/0.736*0.672` = 91,3 mol `NO_2` ; ennyi mol%-os `NO_2`-ra.

B,

`K=n_(NO_2)^2/n_(N_2O_4)` = `0.672^2/0.064` = 7,056 `(mol)/(dm^3)`.
1