Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Adott a paralelogramma 3 csúcsa. Kérdés a negyedik!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1196
Az ABCD paralelogramma három csúcsa:
A(-6; 0)
B(2; 3)
C(-2; 8)

Számítsa ki a D csúcs koordinátáit!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Első lépésként számítsuk ki az AB és BC vektorokat.

`"AB"="B"-"A"=(2-("-6");3-0)=(8;3)`

`"BC"="C"-"B"=(-2-2;8-3)=("-4";5)`

Mivel a `"BC"` és `"AD"` vektorok párhuzamosak és egyenlő hosszúságúak egy paralelogramma esetében, `"AD"` vektor megegyezik a `"BC"` vektorral. Tehát az `"AD"` vektor is `("−4";5)`

Az `"A"` csúcsból kiindulva az `"AD"` vektorral megkapjuk a `"D"` csúcs koordinátáit: `"D"="A"+"AD"=("-6";0)+("-4";5)=color(red)(("-10";5))`

Az ábrát a linkre kattintva eléred: https://www.geogebra.org/calculator/pvsxaxyv


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
0