Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség kérés

Főoldal » Általános iskola » Matematika
604
8 méter hosszú, 5 méter széles ház tetőszerkezete gúla alakú. A ház magassága tetővel együtt 6 méter, tető nélkül 4 méter. Mekkora a ház térfogata tetővel, ill tető nélkül. Mekkora a tetőszerkezet felszíne?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. Ház térfogata tetővel:
A ház térfogata a háromszög alapú prizma térfogata, ami a ház alapjának területével (hossz * szélesség) szorozva a magasságával.

Alap területe: 8 méter * 5 méter = 40 négyzetméter
Magasság tetővel: 6 méter
Tehát a térfogat tetővel: 40 négyzetméter * 6 méter = 240 köbméter

2. Ház térfogata tető nélkül:
A ház térfogata a háromszög alapú prizma térfogata, ami a ház alapjának területével (hossz * szélesség) szorozva a magasságával.

Alap területe: 8 méter * 5 méter = 40 négyzetméter
Magasság tető nélkül: 4 méter
Tehát a térfogat tető nélkül: 40 négyzetméter * 4 méter = 160 köbméter

Tetőszerkezet területe:
Alap területe: 8 méter * 5 méter = 40 négyzetméter
A ház magassága (tetővel): 6 méter
A tetőszélesség (gúla alakú tető miatt):
Pitagorasz-tétel: a2 + b2 = c2, ahol a és b az oldalak hosszúsága, c pedig a háromszög átlója.
Az alap oldalainak hossza 8 méter és 5 méter.
Tehát a háromszög átlója: √(82 + 52) ≈ √(64 + 25) ≈ √89 ≈ 9.43 méter
A háromszög területe: (8 méter * 9.43 méter) / 2 ≈ 37.72 négyzetméter
Így a tetőszerkezet felszíne körülbelül 37.72 négyzetméter.
Módosítva: 2 éve
1