Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Kiszámítása?

667
A soros és párhuzamos kapcsolás kiszámítása?
Valaki le tudná könnyen írni??
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Egy ábra nem árt: http://tankonyv.ham.hu/A_vizsga-DJ4UF/a09/Image99.gif

Soros kapcsolás: egymás után vannak az ellenállások (fogyasztók), ezért ugyanaz az áram mindegyiken keresztülmegy. Tehát azonos mindegyik ellenálláson az áramerősség. A feszültség pedig összeadódik, mert sorban vannak.

Párhuzamos kapcsolás: egymással párhuzamosan vannak az ellenállások, tehát az áram egy része egyiken megy, a másik része a másikon, stb., nem egyforma. A feszültség viszont egyforma, mert mindegyik ellenállásnak a vége ugyanarra a két pontra csatlakozik.

Kell még tudni az Ohm törvényt:
Ha két pont között van U feszültség és folyik I áramerősség, akkor a két pont közötti ellenállásra ez igaz:
`R=U/I`

----------------------

Ezeket kell használni aztán arra, hogy mondjuk eredő ellenállást számolj. Ha sorba vannak kapcsolva ellenállások, akkor az eredő egyébként az ellenállások összege, de nem ilyen egyszerű kérdések lesznek a dolgozatban. Valószínű az Ohm törvénnyel kell számolni majd a dolgokat. Arra figyelj mindig, hogy hol tudsz az ellenállás (R), áramerősség (I) és feszültség (U) hármasból kettőt, mert ott a harmadikat ki tudod számolni az Ohm törvénnyel.
0