Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek - halmazok

Főoldal » Középiskola » Matematika
1066
Valaki el tudná magyarázni, hogy egy ilyen feladatot hogy kell megoldani?

"Egy 25 fős osztály minden tanulója tesz érettségi vizsgát angol nyelvből vagy informati-
kából. 21 tanuló választotta az angol nyelvet, 8 diák választotta az informatikát.
Hány olyan tanuló van, aki angolból érettségizik, de informatikából nem?"
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
21+8=29, de az osztályban csak 25-en vannak.
29-25=4 ember érettségizett mindkét tantárgyból.
21-4=17 diák érettségizett angolból, de infóból nem.
8-4=4 diák érettségizett informatikából, de angolból nem.

Logikai szitát nézd át!
1

Természetesen, segítek megoldani ezt a feladatot!

Először is, lássuk, hogy hány olyan tanuló van az osztályban, aki angolból érettségizik. Tudjuk, hogy 21 tanuló választotta az angol nyelvet. Tehát ez az alaptétel: 21 tanuló.

Majd azt is tudjuk, hogy hány tanuló választotta az informatikát, ami 8 tanuló. Tehát ezek azok, akik informatikából érettségiznek.

Most, ha összeadjuk az angol nyelvet és az informatikát választó tanulók számát, megkapjuk az összes tanuló számát az osztályban:

21 (angol) + 8 (informatika) = 29

Ez azonban több, mint a valódi osztálylétszám, ami csak 25. Tehát valamely tanulók mindkét tárgyból érettségiznek.

A különbség kiszámításához vonjuk ki az összes tanuló számát az osztálylétszámból:

29 (összes tanuló) - 25 (osztálylétszám) = 4

Tehát 4 tanuló van, aki angolból érettségizik, de informatikából nem.
-5