Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Húrnégyszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
453
Egy húrnégyszög három szögének mértéke úgy aránylik egymáshoz mint a 3:5:2-höz. Számítsuk ki a négyszög szögeit. Hány megoldása van a feladatnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
A, koszi, is, segítséget, elöre
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A négy darab belső szög aránya lehet: 3:2:5:6, vagy 3:5:4:2. Tehát 2 megoldás van.

Ha 3:2:5:6 akkor 3+2+5+6=16, így 360⁰:16=22,5⁰.
α=3·22,5⁰=67,5⁰; β=2·22,5⁰=45⁰; γ=5·22,5⁰=112,5⁰ és δ=6·22,5⁰=135⁰ (két-két szemben lévő belső szög összege 180⁰ a kerekített értékek miatt közel 180 fok az összeg)

Ha 3:5:4:2 akkor 3+5+4+2=14, így 360⁰:14=25,71⁰. (ez egy kerekített érték, a pontos érték `180/7` fok)
α=3·25,71⁰=77,13⁰; β=5·25,71⁰=128,55⁰; γ=4·25,71⁰=102,84⁰ és δ=2·25,71⁰=51,42⁰ (két-két szemben lévő belső szög összege 180⁰)
Módosítva: 2 éve
0