Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Villányi 280/B :")

Főoldal » Középiskola » Kémia
549
Egy monoolefin brómozásakor keletkező termék tömege a kiindulási szénhidrogén tömegének 328,6%-a. Melyik ez a szénhidrogén? (Van-e a vegyületnek cisz-transz izomerje, ha tudjuk, hogy a brómaddíció során képződő termék molekulája két kiralitáscentrumot tartalmaz?)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_nH_(2n)` + `Br_2` `to` `C_nH_(2n)Br_2`

`M_(C_nH_(2n))` = 14n `g/(mol)`

`M_(C_nH_(2n)Br_2)` = 14n+160 `g/(mol)`

14n g monoolefinből keletkezik 14n+160 g termék, ugyanakkor

100 g monoolefinből keletkezik 328,6 g termék.

`(14n)/100=(14n+160)/328.6`

Ezt kiszámolva:

n = 5

A keresett vegyület egy pentén volt. Ha két kiralitáscentruma is van a vegyületnek, akkor kezdjünk rajzolgatni. Ha az első szénatomnál van a kettős kötés, akkor nem lesz két kiralitáscentrum, így marad a 2-3. szénatom között. A rajz válaszol, van cisz-transz izomer. A keresett vegyület a pent-2-én.
2