Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell az alábbi feladatot megcsinálni,ha kérhetném,akkor részletesen írjátok már le a levezetést.

Főoldal » Középiskola » Matematika
2569
Statisztikai adatok szerint az 1997-es év utáni években 2003-mal
bezárólag a világon évente átlagosan 1,1%-kal több autót gyártottak,
mint a megelőző évben. A 2003-at követő években, egészen 2007-tel
bezárólag évente átlagosan már 5,4 %-kal gyártottak többet, mint a
megelőző évben. 2003-ban összesen 41,9 millió autó készült.

d) Elfogadjuk az előrejelzés adatát, majd azt feltételezzük, hogy 2013
után évente 3 %-kal csökken a gyártott autók száma. Melyik évben
lesz így az abban az évben gyártott autók száma a 2013-ban
gyártottaknak a 76 %-a?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Mivel a 2007 és 2013 közötti időszakról semmit nem tudunk, ezért ez így nem megoldható (legfeljebb paraméteresen).
0

Ez lemaradt,ne haragudj:
"Válaszait százezerre kerekítve adja meg!
2008-ban az előző évhez képest csökkent a gyártott autók száma, ekkor
a világon összesen 48,8 millió új autó hagyta el a gyárakat. 2008-ban
előrejelzés készült a következő 5 évre vonatkozóan. Eszerint 2013-ban
38 millió autót fognak gyártani. Az előrejelzés úgy számolt, hogy minden
évben az előző évinek ugyanakkora százalékával csökken a termelés."
0

Kamatos kamat (amortizáció);

Tehát 38.000.000 millió autót gyártanak 2013-ban, majd majd minden évben 3%-kal kevesebbet, vagyis 0,97-szeresére fog változni a legyártott autók száma, így n év elteltével 38.000.000*0,97ⁿ autó lesz. A 38.000.000 76%-a 28.880.000, ezzel kell egyenlőnek lennie a fenti szorzatnak:

38.000.000*0,97ⁿ = 28.880.000, ennek megoldása n=~9,01. Ha visszahelyettesítünk, akkor a 9. évben még nem teljesül, így a 10. évben fog 76% alá menni. (Bár felteszem, hogy a "költő" az n=9-re akart kilyukadni.)
0