Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kemia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
341
a ) Írj egyenletet és számolj!
Az egyik főzőpohárban 100g 10 tömeg %-os hidrogén-klorid oldat van, a másikban
100g 10 tömeg %-os NaOH oldat. A két oldatot összeöntjük.


B) Melyik anyagból, mennyi gramm lenne szükséges a semleges kémhatáshoz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia Andrea!

a; Az egyenlet a következő: HCl + NaOH → NaCl + H₂O, tehát 1 mol savat 1 mol lúggal lehet közömbösíteni.

b; n(HCl)=10/36,46= 0,2743 mol ; n(NaOH)= 10/40= 0,25 mol, mivel a sav anyagmennyisége a nagyobb, összeöntés után az lesz feleslegben → n(HCl, felesleg)=0,2743-0,25= 0,0243 mol, de a lúgból kell több, mégpedig 0,0243 mol-lal, ennek a tömege pedig: m(NaOH, semlegesítéshez)= 0,0243·40= 0,972 g, tehát még 0,972 gramm NaOH kell a semleges kémhatás elérésére! :)

Remélem tudtam segíteni és érthető volt a levezetés!

Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves, kémiás-matekos)

0