Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Villányi ötösöm lesz kémiából 278/C

Főoldal » Középiskola » Kémia
476
Melyik az a folyékony, szénhidrogén, mely 92,3 tömegszázalék szenet tartalmaz, és 5,00 g-ja 7,69 g brómot addicionál.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

A CxHy összegképletből kiindulva: 12x/y=92,3/7,7 → y=x, tehát CxHx az összegképlet (tapasztalati), továbbá

1 mol brómot addicionálva (CxHx + Br₂ → CxHxBr₂ egyenlet miatt) (13x/159,8)=(5/7,69), innen pedig 0,08135x=0,6502 miatt x=7,992 , de mivel "x" egész kell, hogy legyen emiatt x=8 lesz a megoldás!

Egyenlet:
C₆H₅-(CH=CH₂) + Br₂ → C₆H₅-(CH(Br)-CH₂(Br)) lesz, a sztirolról van szó, vagy más néven vinil-benzolról! :)

Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves, kémiás-matekos segítő)

(Ellenőrzés: (5/104)×159,8= 7,683 g , ami egyezik kb. a feladat szövegében megadott bróm tömegével!)
Módosítva: 2 éve
1

Nekem könnyebb volt így levezetni...
M(C)=12g/mol, n(H)=1g/mol, 100-92,3=7,7g hidrogént tartalmaz.
n(C)=92,3/12=7,7 mol=n(H)

n(C):n(H)=7,7:7,7=1:1, (CH)n

(CH)n+ xBr2=CnHnBr2x

M(Br2)=160g/mol, ha x=1, akkor: n(Br2)=7,69/160=0,0481 mol=n(szénhidrogén), M((CH)n=13n g/mol,

M(szénhidrogén)=5/0,0481=104,0g/mol

104,0=13n, n=8,0, A képlet: C8H8.
0