Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás emelt kémia!

194
A húsok pácolásánál használt nitrites sóban (pácsó) lévő nátrium-nitrit szép
pirossá teszi a húst, és felerősiti a füstölési aromát. Mivel gátolja a
mikroorganizmusok elszaporodását, a bioélelmiszereknél is megengedett
használata, bár ettől még nem tekinthető veszélytelennek. Értágitó,
vérnyomáscsökkentő hatású, sőt akár fulladást is okozhat, ugyanis gátolja a
hemoglobin oxigénszállítását. A pácsóban a nátrium-nitrit és nátrium-klorid
megengedett anyagmennyiség-aránya 1: 200 és 1: 250 közötti. A vizsgált pácsó
10,64 grammjából 100 cm³ oldatot készítettünk. Az oldat 20,0 cm³ -es részleteit
híg kénsavas közegben 0,0200 mol/dm3 koncentrációjú K2Cr2O7-oldattal titráltuk
meg. A mérőoldatból átlagosan 5,00 cm³ fogyott.
a) Az oxidációsszám-változások jelölésével rendezze a titrálásnál lezajló reakció
egyenletét!
K2Cr2O7 + NaNO2 + H2SO4= Cr2(S04)3 + K2S04 + NaNO3+ H20
b) Számítással határozza meg, hogy a vizsgált pácsóban lévő nátrium-klorid
és nátrium-nitrit anyagmennyiségének aránya megfelel-e az előírásoknak! A
pácsót tekintsük nátrium-klorid és nátrium-nitrit keverékének.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Csatoltam képet.
0