Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat megoldásának segítség kérése

Főoldal » Középiskola » Matematika
629
A 10. a osztályba 22 lány jár és 13 fi ú. Egy sorsolás során mindegyikük nevét beleteszik egy kalapba, majd véletlenszerűen
5 nevet húznak. Az első négy név négy lánynak a neve. Mi a valószínűsége, hogy az utolsó kihúzott név
a) egy fi únak a neve lesz; b) egy lánynak a neve lesz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az osztályba összesen `22+13=35` gyerek jár. Ebből az első 4 lány tehát tehát már csak 18 lány és 13 fiú maradt a kalapban az utolsó név kihúzása előtt. Az összesből tudjuk, hogy az első 4 biztosan lány így maradt `35-4=31` lehetőség. Az osztályba 13 fiú jár így ennek aránya és maradék összes aránya adja meg az esélyét így: `13/31*100=color(red)("41,94"%)` az esélye annak, hogy fiú lesz.

Annak az esélye pedig, hogy lány lesz az összes lány és a biztos esetek különbségének és az osztályból való összes eset aránya adja meg így: `18/31*100=color(red)(58,06%)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
0