Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy egyenlő szárú háromszög alapja 42 cm, szára 29 cm hosszú. Számítsd ki a háromszög középvonalainak és súlyvonalainak hosszát!

Főoldal » Középiskola » Matematika
823
Egy egyenlő szárú háromszög alapja 42 cm, szára 29 cm hosszú. Számítsd ki a háromszög középvonalainak és súlyvonalainak hosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A háromszög magassága:
`"m"_"c"=sqrt("a"^2-("c"/2)^2)=sqrt(29^2-21^2)=20 \ "cm"`



A középvonalak hosszai:
`"K"_"ab"="c"/2=41/2=color(red)(21 \ "cm")`

`"K"_"ac"="K"_"bc"=sqrt(("K"_"ab"/2)^2+("m"_"c"/2)^2)=sqrt("10,5"^2+10^2)=color(red)("14,5" \ "cm")`



A súlyvonalak hosszai:
`alpha=beta=sin^-1 \ 20/29="43,6"°`

`"S"_"a"="S"_"b"=sqrt((a/2)^2+c^2-2*a/2*c*cosbeta)=sqrt("14,5"^2+42^2-2*"14,5"*42*cos"43,6"°)=color(red)("33,05" \ cm)`


A linken eléred az ábrát is: https://www.geogebra.org/calculator/m4qpg3pn


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
1