Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi (kombinatorika)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
363
Egy piros, egy kék és egy zöld dobókockát egyszerre feldobunk. A dobás
eredményét egy háromjegyű számként írjuk le: a piros kockán szereplő értéket a
százasok, a kéken a tízesek, a zöldön állót pedig az egyesek helyére.
a) Hányféle háromjegyű számot kaphatunk?
b) Hányféle olyan eredmény van, amelyet százasokra kerekítve 300-at kapunk?
c) Minek van nagyobb esélye: annak, hogy a kapott háromjegyű szám mindegyik
jegye különböző; vagy annak, hogy a számjegyek között vannak egyformák is?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) 6·6·6=216
b) 2-sel kezdődő 12 db, 3-assal kezdődő 24 db. Így összesen 36 db
c) Összes eset: 216
különböző számjegyek : 6·5·4=120
nem különböző számjegyek: 216-120=96
Ha a számjegyek különbözőek akkor annak nagyobb a valószínűsége. (120/216)
0