Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek szöveges feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
360
Kérlek megoldással írjátok, hogy értsem meg.

1)Melyik az a szám, amelyet 6-tal szoroz a ugyanannyit kapunk, mintha a számhoz hozzáadnánk 75-öt

2)Két természetes szám összege 263. Ha az egyiket elosztjuk a másikkal, a hányados 3, maradék 51. Melyek ezek a számok?

3)Egy udvaron tyúkok és nyulak vannak. Összesen 40 fejük és 100 lábuk van. Hány tyúk és nyúl van az udvaron?

4) Egy apa 47 éves, a fia pedig 23. Hány évvel ezelőtt volt az apa 5-ször idősebb a fiánál?

5)Két szám összege 236, a különbsége 72. Melyek ezek a számok?

6)Két szám összege 567. Az egyik szám 2-szer nagyobb mint a másik. Melyek ezek a számok?

7)Egy szög mértéke egyenlő a potszogenek a nyolcadával. Mekkora ez a szög?

8)Egy szög mértéke 30°-al kisebb a kiegészítő szögének mértékénél. Mekkora ez a szög?

9)Négy egymást követő természetes szám összege 1414. Melyek ezek a számok?

10) Két valós szám összege 12(gyök) 3, a különbsége pedig 4(gyök) 2. Melyek ezek a számok?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1)
`x * 6 = x + 75`
`x * 6 - x = 75`
`x * 5 = 75`
`x = 75 // 5 = color(red)15`

Ellenőrzés:
`{:(x * 6 = 15 * 6 = 90),
(x + 75 = 15 + 75 = 90):} } ✓`



2)
`{(x + y = 263),
(x // y = 3", maradék" \ 51):}`

`x // y = 3, "maradék" \ 51`
`x = 3 * y + 51`

`x + y = 263`
`(3 * y + 51) + y = 263`
`4 * y + 51 = 263`
`4 * y = 263 - 51`
`4 * y = 212`
`y = 212 // 4 = color(red)53`

`x + y = 263`
`x = 263 - y = 263 - 53 = color(red)210`

Ellenőrzés:
`x + y = 210 + 53 = 263`
`x // y = 210 // 53 = 3, "maradék" \ 51`



3)
`{(ty + ny = 40),
(ty * 2 + ny * 4 = 100):}`

`ty + ny = 40`
`ty = 40 - ny`

`2 * ty + 4 * ny = 100`
`2 * (40 - ny) + 4 * ny = 100`
`2 * 40 - 2 * ny + 4 * ny = 100`
`80 + 2 * ny = 100`
`2 * ny = 100 - 80`
`2 * ny = 20`
`ny = 20 // 2 = color(red)10`

`ty = 40 - ny = 40 - 10 = color(red)30`

Ellenőrzés:
`ty + ny = 30 + 10 = 40`
`ty * 2 + ny * 4 = 30 * 2 + 10 * 40 = 60 + 40 = 100`



4)
`47 - x = 5 * (23 - x)`
`47 - x = 5 * 23 - 5 * x`
`47 - x = 115 - 5 * x`
`- x + 5 * x = 115 - 47`
`4 * x = 68`
`x = 68 // 4 = color(red)17`

Ellenőrzés:
`{:(47 - x = 47 - 17 = 30),
(5 * (23 - x) = 5 * (23 - 17) = 5 * 6 = 30):} } ✓`



5)
`{(color(white)(1 *) x, + y, = 236, +),
(color(white)(1 *) x, - y, = 72, ):}`
`"  "bar{( 2 * x, color(white)(+ 0), = 308, ):}`

`2 * x = 308`
`x = 308 // 2 = color(red)154`

`x + y = 236`
`y = 236 - x = 236 - 154 = color(red)82`

Ellenőrzés:
`x + y = 154 + 82 = 236`
`x - y = 154 - 82 = 72`



6)
`{(x + y = 567),
(x = 2 * y):}`

`x + y = 567`
`y = 567 - x`

`x = 2 * y`
`x = 2 * (567 - x)`
`x = 2 * 567 - 2 * x`
`x + 2 * x = 1134`
`3 * x = 1134`
`x = 1134 // 3 = color(red)378`

`y = 567 - x = 567 - 378 = color(red)189`

Ellenőrzés:
`x + y = 378 + 189 = 567`
`2 * y = 2 * 189 = 378`



7)
`x = (90 - x) // 8`
`8 * x = 90 - x`
`8 * x + x = 90 `
`9 * x = 90`
`x = 90 // 9 = color(red)10`

Ellenőrzés:
`(90 - x) // 8 = (90 - 10) // 8 = 80 // 8 = 10`



8)
`x = (180 - x) - 30`
`x + x = 180 - 30`
`2 * x = 150`
`x = 150 // 2 = color(red)75`

Ellenőrzés:
`(180 - x) - 30 = (180 - 75) - 30 = 105 - 30 = 75`



9)
`x + (x + 1) + (x + 2) + (x + 3) = 1414`
`4 * x + 6 = 1414`
`4 * x = 1414 - 6`
`4 * x = 1408`
`x = 1408 // 4 = color(red)352`
`x + 1 = 352 + 1 = color(red)353`
`x + 2 = 352 + 2 = color(red)354`
`x + 3 = 352 + 3 = color(red)355`

Ellenőrzés:
`x + (x + 1) + (x + 2) + (x + 3) = 352 + (352 + 1) + (352 + 2) + (352 + 3) = 352 + 353 + 354 + 355 = 1414`
Módosítva: 2 éve
0