Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Honlapkészítés

66
Az alábbi vázlat segítségével kellene egy egyszerű weboldalt csinálni a Holdról a Wbnode oldal segítségével. A csatolt képeket tartalmaznia kell.
A honlap címe: Érdekességek a Holdról
A weboldal a következő oldalakból áll, ezek lesznek a menüpontok:
⦁ Kezdőlap
⦁ A Hold alakja
⦁ Holdfogyatkozás
⦁ Galéria
Kezdőlap
A Hold
A Hold a Nap után a második legnagyobb fényességű égitest az égbolton. Felszínét a Földről kis távcsővel, de akár szabad szemmel is viszonylag jól megfigyelhetjük.
A Hold forog a tengelye körül, és ellipszis alakú pályán kering a Föld körül. A Földdel együtt kering a Nap körül, és a Nappal együtt a Tejútrendszer központja körül is. Saját tengelye körül ugyanannyi idő alatt fordul meg, mint amennyi idő alatt befutja a Föld körüli pályáját (27,3 nap). Ez a magyarázata annak, hogy mindig ugyanazt a félgömbjét mutatja a Föld felé.
[Szabadon választott Youtube videó beillesztése a Hold forgásáról.]
A Hold alakja

(kép, kép, kép)
Telihold,Fogyó hold, Növő hold
Teliholdkor a Föld kerül körülbelül a Nap és a Hold közé és a felénk eső oldalt éri a napsugár, a holdkorong teljessé válik. C betűre emlékeztet, vagyis csökken.
(Az északi féltekén, a déli féltekén fordítva) D betűre emlékeztet, vagyis dagad.
(Az északi féltekén, a déli féltekén fordítva)

Miért változik a Hold alakja?
A Nap mindig a Holdnak a feléje forduló félgömbjét világítja meg. A Földről a megvilágított félgömb eltérő nagyságú és alakú részét látjuk, mert a Föld, a Hold és a Nap egymáshoz viszonyított helyzete folyamatosan változik. A jellegzetes alakokat nevezzük holdfázisoknak.
⦁ Amikor a Hold a Föld és a Nap között helyezkedik el, újhold van. Ekkor nem látjuk, mert a sötét oldalát mutatja felénk.
⦁ Keringése során folyamatosan „növekszik” („dagad”, D betűre emlékeztet), és kb. két hét múlva már a teljes megvilágított oldalát láthatjuk: ekkor van telihold (holdtölte).
⦁ Ezt követően – kb. két héten keresztül – a Hold megvilágított oldalából egyre kevesebbet látunk („csökken”, C betűre emlékeztet). Amikor a Hold 90°-ra áll a Naptól, a Nap a Földről látható holdkorongnak csak a felét világítja meg. Ha ez a növekvő Hold esetén következik be, akkor első negyedről, ha fogyó Holdnál, akkor utolsó negyedről beszélünk.
Egy teljes ciklus hossza 29,5 nap. Ez hosszabb idő, mint a Hold Föld körüli keringési ideje. Azért, mert a Hold a Földdel együtt annak Nap körüli pályáján is továbbhalad, és a Holdnak még további 2,2 napra van szüksége ahhoz, hogy a Földről nézve ugyanabba a holdfázisba kerüljön. (kép)

Holdfogyatkozás
Fogyatkozásoktól a tengerjárásig
[Szabadon választott Youtube videó beillesztése egy holdfogyatkozásról.]
Évente csak néhányszor fordul elő, hogy újhold és telihold idején pontosan egy vonalban van a három égitest. Ilyenkor a Föld vagy a Hold egymás árnyékába kerül, ekkor beszélünk fogyatkozási jelenségről. A holdfogyatkozás teliholdkor figyelhető meg. Lehet teljes vagy részleges, attól függően, hogy a Hold teljesen vagy csak részben halad át a Föld árnyékkúpjában. A Hold teljes holdfogyatkozáskor sem sötétedik el teljesen, vörös fényben dereng. A napfogyatkozás újhold idején alakul ki. Ha a Hold árnyéka a Földre vetődik, mi azt látjuk, hogy a Hold teljesen vagy részlegesen eltakarja a Napot. A Hold árnyékkúpjának sávjában teljes, a félárnyékban pedig részleges napfogyatkozás figyelhető meg.
A Föld és a Hold közös tömegközéppont körüli keringése okozza a tengerjárást. Ez azt jelenti, hogy a tenger szintje ugyanazon a helyen naponta kétszer emelkedik (dagály) és kétszer süllyed (apály). A magasvíz mindig a Földnek éppen a Hold felé néző oldalán, illetve az ugyanakkor a Holddal ellentétes oldalán lévő tengerekben áll be. A Hold felé néző oldalon a dagályt a Hold vonzóereje, az átellenes oldalon pedig a közös tömegközéppont körüli keringésből fakadó centrifugális erő kelti.
Galéria
[A témához kapcsolódó képek beillesztése.]



Források
⦁ Földrajz 9. tankönyv (Oktatási Hivatal) (https://www.tankonyvkatalogus.hu/site/kiadvany/OH-FOL09TA)
⦁ Hold – Wikipédia (https://hu.wikipedia.org/wiki/Hold)
https://pixabay.com/hu/photos/hold-sky-luna-kráterek-1527501/
https://pixabay.com/hu/photos/a-holdfázis-esti-csillag-holdfény-4969110/
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Informatika

Válaszok

1
Regisztrálj be itt https://www.webnode.com/hu/ és könnyedén össze tudod rakni a weboldalt.
Létrehozod a menüpontokat, beilleszted a szövegeket, képeket és a youtube videókat.
0