Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sajnos még egy optika feladattal nem boldogulok.

Főoldal » Középiskola » Fizika
436
Üdvözlet!
Még egy feladatban szeretnék segítséget kérni, de a rávezetés is elgendő volna.
Íme a feladat:
Egy testről egy lencsével 5-szörös nagyítású, valódi képet alkotunk. Ha a lencsét 3 cm-el eltávolítjuk a
testtől, akkor a lencse nagyítása 4-szeresére csökken. Mekkora a lencse fókusztávolsága?
Köszönöm előre is a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Optika, lencse, nagyítás, lencstörvény
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`k/t` = `K/T` = `5` `to` `5t=k`

`(k-3)/(t+3)=4`

`(5t-3)/(t+3)=4`

5t-3=4t+12

t = 15 cm

k = `5*15` = -75 cm

`1/f=1/k+1/t` = `1/75+1/15` = `6/75`

f = `75/6`
Módosítva: 2 éve
1