Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Optika feladatban szeretnék segítséget kérni

Főoldal » Középiskola » Fizika
382
Üdvözlet!
A feladat így szól:
Egy medencében a víz felszíne alatt 50 cm-rel pontszerű fényforrás világít. Minimálisan mekkora területű és milyen alakú falappal lehetne elérni, hogy a fény ne jusson ki a levegőbe (a víz levegőre vonatkoztatott törésmutatója 4/3)?
A rávezetésnek örülnék nagyon:) A segítséget előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Optika, törésmutató
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`n_1` a víz törésmutatója.

`n_2` a levegő törésmutatója.

`theta_1` a beesési szög a víz oldaláról.

`theta_2` a törési szög a levegő oldalán.


Snellius–Descartes törvényét rendezve: `n_1*sintheta_1=n_1*sintheta_2`

A teljes visszaverődés akkor következik be, amikor `theta_2=90°`


Behelyettesítve:

`4/3sintheta_1=1*sin90°`

`4/3sintheta_1=1`

`sintheta_1=3/4`

`theta_1="48,59" °`


Tehát a fényforrásból érkező fény, ami ennél nagyobb szögben halad, nem lép ki a vízből.

A megfelelő alak a kör lenne hiszen a középpont felé összpontosul a fényenergia.

A kör területe pedig: `T=(d*tantheta_1)^2*pi=(50*tan"48,59"°)^2*pi=color(red)("10.097,98" \ cm^2)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
2