Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
936
a=?
b=2,6 dm
ma=2,4
mb=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha jól sejtem, akkor ez egy egyenlő szárú háromszög adatai akarnak lenni, ahol a a háromszög alapja, b a háromszög szárai, ma és mb az oldalakhoz tartozó magasságok.

Tudjuk, hogy egyenlő szárú háromszög esetén az alaphoz tartozó magasság felezi az alapot és merőleges is rá, vagyis a háromszöget két derékszögű háromszögre bontja, ahol a befogók hossza (a/2) és ma, az átfogója b, erre felírható Pitagorasz tétele:

(a/2)² + ma² = b², itt ma és b értéke adott:
(a/2)² + 2,4² = 2,6², elvégezzük a négyzetre emeléseket:
(a/2)² + 5,76 = 6,76, kivonunk 5,76-ot:
(a/2)² = 1, gyököt vonunk:
a/2 = 1, végül szorzunk 2-vel:
a = 2, tehát a háromszög alapja 2 dm hosszú.

A szárhoz tartozó magasságot a területből tudjuk könnyedén meghatározni;

(a*ma)/2 = (b*mb)/2, beírjuk az ismerteket:
(2*2,4)/2 = (2,6*mb)/2, elvégezzük a műveleteket (már amit tudunk):
2,4 = 1,3*mb, végül osztunk 1,3-del:
2,4/1,3 = 24/13 = mb, vagyis a szárhoz tartozó magasság 24/13 dm, kerekítve 1,87 dm.
0