Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos!

Főoldal » Középiskola » Matematika
429
Egy 27 cm és egy 13 cm sugarú kör középpontjainak távolsága 50 cm. Határozzuk meg a közös
belső érintők hosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A belső érintő és a középpontokat összekötő szakasz metszéspontja a sugarakkal arányos távolságra van a középpontoktól:
`AI = AC * (AB // (AC + BD)) = 27 * (50 // (27 + 13)) = 27 * (50 // 40) = 27 * 1.25 = 33.75`
`BI = BD * (AB // (AC + BD)) = 13 * (50 // (27 + 13)) = 27 * (50 // 40) = 27 * 1.25 = 16.25`

Pitagorasz tétel mindkét derékszögű háromszögben:
`CI = \sqrt{AI^2 - AC^2} = \sqrt{33.75^2 - 27^2} = \sqrt{1139.0625 - 729} = \sqrt{410.0625} = 20.25`
`DI = \sqrt{BI^2 - BD^2} = \sqrt{16.25^2 - 13^2} = \sqrt{264.0625 - 169} = \sqrt{95.0625} = 9.75`

`CD = CI + DI = 20.25 + 9.75 = \color{red}30`
1