Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sokszög belső szogeinek összege

Főoldal » Középiskola » Matematika
544
Adott egy konvex sokszög. Ha csúcsainak számát kétszeresére növeljük, akkor átlóinak száma 198-cal nő. Határozd meg az eredeti sokszög belső szögeinek összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`(2n(2n-3))/2-(n*(n-3))/2=198`

`4n^2-6n-n^2+3n=396`

`n^2-n-132=0`

`n_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(1+-sqrt((-1)^2-4*1*(-132)))/(2)={(cancel(n_1=-11)) , (n_2 =12):}`

Tehát ez egy 12 szög.

A sokszög egy belső szögét úgy számoljuk ki, hogy: `((n-2)*180°)/n=((12-2)*180°)/12=150°`

A belső szögeinek összege: `12*150°=color(red)(1800°)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
1