Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszi tudtok válasszolni!

Főoldal » Középiskola » Fizika
373
Szakadékba ejtett kõ koppanását 2,5 s múlva halljuk. Milyen mély a szakadék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az időt felosztjuk két részre:

1. A kő lezuhan.

2. A koppanás hangja megteszi ugyanazt az utat a fülünkig.

A kő zuhan t másodpercig, a hang vissza 2,5-t másodpercig.

Az kő útja:

`s=g/2*t^2`

A hang útja:

`s=v_("hang")*(2.5-t)`

Ha nincs megadva, akkor legyen

`v_("hang")` = 331,5 `m/s` és g=9,81 `m/s^2`

Van két egyenletünk két ismeretlennel, megoldjuk.

I. `s=9.81/2*t^2` `to` `t^2` = `(2*s)/9.81`

II. `s=331.5*(2.5-t)` `to` `t=2.5-s/331.5`

`(2.5-s/331.5)^2=(2*s)/9.81`

`0.204s=6.25-0,015s+9.1*10^(-6)*s^2`

`s^2-24066s+6.86*10^5=0`

`s_1` = 28,5

A másik gyök nagyon nagy érték, ezt belátjuk, hogy nem lehet.

Ha nem számolunk a hangsebességgel, mert feltételezzük, hogy a kő sebességéhez és a távolsághoz mérten túl nagy, akkor:

`s=g/2*t^2` = `9.81/2*2.5^2` = 30,66 m

Maradjunk az első és összetettebb megoldásnál.

Ellenőrzés (kiszámoljuk t-t mindkét esetre):

`t=root()((2*28.5)/9.81)` = 2,41 s

`2.5-t` = `28.5/331.5` = 0,09 `to` t = 2,41 s
0