Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia kérés

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1338
Hány gramm 10 tömegszázalékos sósav oldat szükséges 150 gr. Cink elregáltatásához? Hány mol anyag keletkezik és hány db. Hidrogén molekula képződik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Ez a reakció:
`Zn + 2HCl = ZnCl_2 + H_2`

A cink relatív atomtömege 65,4 a periódusos tábla szerint. Ez azt jelenti, hogy 1 mol cink tömege 65,4 gramm. Mivel nekünk 150 grammunk van, ez `(150)/"65,4"="2,3"` mol.

Vagyis a reakcióban 1 mol helyett mindennek a 2,3-szerese lesz: Kell tehát 4,6 mol sósav, és keletkezik 2,3 mol `ZnCl_2` (ez az egyik kérdés) valamint 2,3 mol `H_2` gáz. 1 mol = 6·10²³, ezért 2,3 mol az 2,3·6·10²³ darab hidrogén molekula (ez a másik kérdés).

Kérdés még a sósav tömege.
1 mol `HCl` tömege 1 gramm + 35,5 gramm (amik a `H` valamint a `Cl` relatÍv atomtömegei).
Tehát kell 4,6·36,5 gramm `HCl`. Az oldatnak csak a 10%-a `HCl`, ezért az oldatból kell ennyi:
10% : `"4,6"·"36,5"` g
100%: `"100"/"10"·"4,6"·"36,5"` g = `"46"·"36,5"` g

Fejezd be a számolásokat...
Módosítva: 8 éve
0

Nagyon szépen köszönöm! Nagyon szuper vagy!!
0