Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek legyszi holnapra kéne! A Kádár rendszerről 10 mondat

72
Kádár rendszer
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
Élet a Kádár-rendszerben
A „jó évtized” 12-13 évig tartott. Az ötvenes évek végén kezdődött és a hetvenes évek elején beköszöntő politikai-gazdasági válságok zárták le.
Agitátor: olyan személy, aki cselekvésre, tettekre ösztönöz másokat, általában politikai vagy társadalmi célok érdekében.
Termelőszövetkezet (téeszesítés): mezőgazdasági nagyüzemek
„háztáji” gazdálkodás: a parasztságnak engedélyezték, hogy a „közösbe adott” földjéből kb. egy hold területen egyénileg gazdálkodjon.
Kisipari termelés: maszekolás, magánvállalkozások
amnesztia: közkegyelem
Az állampolgárokat alanyi jogon illette meg:
• az ingyenes oktatás;
• és az egészségügyi ellátás.
A nők munkát vállaltak, mind az iparban, mind a mezőgazdaságban. A magyar mezőgazdaság a hetvenes évek végére megközelítette, a világszínvonalat. A legfőbb cél továbbra is a nehézipar fejlesztése volt, azon belül is a gépgyártás és a vegyipar fejlesztése. (Százhalombatta: kőolaj finomító, Kazincbarcika, Tiszaújváros: vegyiművek).
Iparunk hatékonysága és versenyképessége egyre inkább elmaradt a nyugati országokhoz képest, mivel energia- és nyersanyagpazarló volt, gépparkja pedig elavult.
A rendszer fő vívmánya a teljes foglalkoztatottság volt, vagyis nem létezett munkanélküliség. Új, gazdaság irányítási rendszert vezettek be. A gazdasági reform eredményeként a vállalatok a termelésről és a bérekről szabadabban dönthettek.
Az új gazdasági mechanizmusnak nevezett reform értelmében, készítettek még ötéves terveket, de már nem írták elő a vállalatok számára, hogy mit és mennyit termeljenek. Míg eddig a fogyasztói árakat központilag állapították meg, a reform életbe lépése után az árak kialakításában megnőtt a piac szabályozó szerepe. A termékeknek csak egyötödét forgalmazták szigorúan rögzített áron (pl. a kenyér, tej, liszt), a többi termék szabadáras lett, vagyis az árukat a piac törvényei, a kereslet és a kínálat határozták meg.
1968-ban Magyarországon bevezették az új gazdasági mechanizmust, a gazdaság irányításának és tervezésének átfogó reformját.
A hetvenes évek közepén leállították a reformokat. Az üzemeket újra szorosabb állami ellenőrzés alá vonták. Központi tervbizottságot hoztak létre a tervgazdálkodás erősítésére, és újból központilag határozták meg a béreket. A vezetőket a politikai megbízhatóság, nem pedig a szakértelem alapján választották. (a rátermett, hozzáértő vezető nemkívánatossá vált, mert kritizálhatta a párt utasításait.) A magyar gazdaság ismét hanyatlásnak indult. A rendszer belső támogatottsága gyengült.
differenciált bérezés: a vállalatok szabadon dönthettek arról, hogy mely dolgozóiknak fizetnek többet, és melyeknek kevesebbet.
protekció: a pártelit és az „ismerősök” előnyt élveztek
kenőpénz: pénzt fizetett az előnyhöz jutáshoz.
A gazdasági reformok, a gazdaságon belül megnövekedett mennyiségi termelés, és a lakosság folyamatos ellátása sem volt elegendő ahhoz, hogy sikerüljön leküzdeni az egyes árucikkekből fellépő hiányt.
Hazánk az 50-es években a nehézipar túlzott és értelmetlen fejlesztése miatt lemaradt a gazdaság működését biztosító létesítmények, úgy, mint út- és vasúthálózat, hírközlési eszközök fejlesztésében.
Második gazdaságnak nevezzük: a háztájiban, az iparban a fő munkahely mellett és a fő munkaidőn kívül végzett termelést. A gazdasági reformoknak az MSZMP vezetésén belül akadtak ellenzői. Ők attól tartottak, ha a gazdaság központosított irányítása megszűnik, akkor az megkérdőjelezhetné a párt, politikai vezető szerepét. A növekvő jövedelmek közti különbségek pedig veszélyeztetné „a szocialista társadalom egységét”.

A helsinki értekezlet: 1975-ben Helsinkiben megtartott Európai Biztonsági és Együttműködési értekezlet volt. A résztvevők a leszerelésről, az emberi jogok tiszteletben tartásáról és a környezetvédelemről állapodtak meg.
A konferencia végén közös zárónyilatkozatot írt alá az összes részt vevő ország arról, hogy lemondanak az egymás elleni erőszak alkalmazásáról, és nem avatkoznak be egymás belügyeibe. Ezt a nyilatkozatott a Szovjetunió és szövetségesei is aláírásukkal hitelesítették.

A helsinki záróokmány tíz elfogadott alapelve a következő volt:
1. Szuverén egyenlőség, a szuverenitásban foglalt jogok tiszteletben tartása.
2. Tartózkodás az erőszaktól vagy az erőszakkal való fenyegetéstől.
3. A határok sérthetetlensége.
4. Az államok területi integritása.
5. A viták békés rendezése.
6. A belügyekbe való be nem avatkozás.
7. Az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartása, beleértve a gondolat, a lelkiismeret, a vallás és a meggyőződés szabadságát.
8. A népek egyenjogúsága és önrendelkezési joga.
9. Az államok közötti együttműködés.
10. A nemzetközi jogi kötelezettségek jóhiszemű teljesítése.

A 1980-as években már egyre kevesebben hittek a Kádár-rendszer jövőjében.

Tüntetések sorát rendezték a budapesti román nagykövetség előtt. Sok ember számára az erdélyi (romániai) falurombolás elleni budapesti tüntetés volt a rendszerváltoztatás kezdetének első eseménye.
0