Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerkeszd meg egy 4 cm oldalú szabályos háromszög beírt és körülírt körét! Számítsd ki e körök sugarát! Milyen kapcsolat van e körök sugarai között?

Főoldal » Középiskola » Matematika
797
Szerkeszd meg egy 4 cm oldalú szabályos háromszög beírt és körülírt körét!

a) Számítsd ki e körök sugarát!

b) Milyen kapcsolat van e körök sugarai között?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az ABC háromszögben a CM magasságvonal a ACM derékszögű háromszög hosszabbik befogója:
`CM = \sqrt{AC^2 - AM^2} = \sqrt{4^2 - 2^2} = \sqrt{16 - 4} = \sqrt{12} \approx 3.464102`

Az O magasságpont a CM magasságvonalat 2:1 arányban osztja ketté:
    • OM a háromszögbe írt kör sugara és a magasságvonal 1 harmada: `OM = (CM) / 3 = 3.464102 / 3 = 1.154701`
    • CO a háromszög köré írt kör sugara és a magasságvonal 2 harmada: `CO = (CM) / 3 * 2 = 3.464102 / 3 = 2.309402`
1