Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika merlegelv

Főoldal » Általános iskola » Matematika
393
10 - 5 ( 2 - 2x) + 2 (x + 4) = 2 (2 - 3x) - 4 (6 - x)
( a szamolast is szeretnem tudni, hogy lassam hogyan is jott ki a vegeredmeny)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia, küldöm az egyenlet megoldását, leírtam a lépéseket is!


10 – 5 (2 – 2x) + 2 (x + 4) = 2 (2 – 3x) – 4 (6 – x)

Felbontjuk a zárójeleket, figyelünk az előjelekre:

10 – 10 + 10x + 2x + 8 = 4 – 6x – 24 + 4x

Mindkét oldalon összevonjuk a számokat, illetve az x-es tagokat, majd átrendezzük az egyenletet:

12x + 8 = –20 – 2x /+2x

14x + 8 = –20 /–8

14x = –28 /:14

x = –2


Ellenőrzéskor mindig az eredeti egyenletbe helyettesítjük be az x értékét, ugyanis csak úgy bizonyosodhatunk meg arról, hogy jó lett-e az eredmény!
0