Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
381
Feladat: összekeveredtek az egyenlet megoldás lépései. Állítsd a lépéseket megfelelő sorrendbe! Írd az egyenlet mellé, milyen lépés következik az egyenlet megoldás során!

a) 4(x - 3) + 3(2x + 5) = 2(x - 7) + 57

X=5
10x + 3 = 2x + 43
8x= 40
4x - 12 + 6x + 15 = 2x - 14 + 57
8x + 3= 43
(Az utobbi reszt kene sorrendbe tenni)

b) 8 - 2(3x + 5) - 3(4x - 1) = 7 -5(2 - x)

1- 18x = 5x - 3
4= 23x
8 - 6x - 10 - 12x + 3 = 7 -10 + 5x
X= 4/23
1= 23x - 3
(Itt is ugyan ez lenne a feladat)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a)
`4(x - 3) + 3(2x + 5) = 2(x - 7) + 57`
      `color(gray)"↓   beszorozzuk a zárójelek tartalmát az előttük álló számmal"`
`4x - 12 + 6x + 15 = 2x - 14 + 57`
      `color(gray)"↓   oldalanként összevonjuk az ismeretlenes és a szabad tagokat"`
`10x + 3 = 2x + 43`
      `color(gray)"↓   az ismeretlenes tagokat bal oldalra mozgassuk és összevonjuk őket"`
`8x + 3= 43`
      `color(gray)"↓   a szabad tagokat jobb oldalra mozgassuk és összevonjuk őket"`
`8x= 40`
      `color(gray)"↓   az ismeretlenes tag együtthatóját a jobb oldalra mozgassuk és elvégezzük a műveletet"`
`x=5`


b)
`8 - 2(3x + 5) - 3(4x - 1) = 7 -5(2 - x)`
      `color(gray)"↓   beszorozzuk a zárójelek tartalmát az előttük álló számmal"`
`8 - 6x - 10 - 12x + 3 = 7 -10 + 5x`
      `color(gray)"↓   oldalanként összevonjuk az ismeretlenes és a szabad tagokat"`
`1- 18x = 5x - 3`
      `color(gray)"↓   az ismeretlenes tagokat jobb oldalra mozgassuk és összevonjuk őket"`
`1= 23x - 3`
      `color(gray)"↓   a szabad tagokat bal oldalra mozgassuk és összevonjuk őket"`
`4= 23x`
      `color(gray)"↓   felcseréljük az oldalakat majd az ismeretlenes tag együtthatóját a jobb oldalra mozgassuk"`
`x= 4//23`
0