Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni a Matek házim-ban? SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
309
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
m)
`(2 * x - 4) / 3 + (x - 4) / 2 = 2 * x`
`(2 * (2 * x - 4)) / cancel6 + (3 * (x - 4)) / cancel6 = (6 * 2 * x) / cancel6`
`2 * (2 * x - 4) + 3 * (x - 4) = 6 * 2 * x`
`4 * x - 8 + 3 * x - 12 = 12 * x`
`7 * x - 20 = 12 * x`
`7 * x - 12 * x = 20`
`- 5 * x = 20`
`x = 20 / -5 = color(red)(-4)`

Ellenőrzés:
`{:((2 * x - 4) / 3 + (x - 4) / 2 = (2 * -4 - 4) / 3 + (-4 - 4) / 2 = (-8 - 4) / 3 + (-4 - 4 ) / 2 = (-12) / 3 + (-8) / 2 = -4 + -4 = -8),
(2 * x = 2 * -4 = -8):} } ✓`


n)
`(4 * x - 3) / 6 + (x + 4) / 3 = (7 * x - 5) / 12`
`(2 * (4 * x - 3)) / cancel12 + (4 * (x + 4)) / cancel12 = (7 * x - 5) / cancel12`
`2 * (4 * x - 3) + 4 * (x + 4) = 7 * x - 5`
`8 * x - 6 + 4 * x + 16 = 7 * x - 5`
`12 * x + 10 = 7 * x - 5`
`12 * x - 7 * x = -5 - 10`
`5 * x = -15`
`x = (-15) / 5 = color(red)(-3)`

Ellenőrzés:
`{:((4 * x - 3) / 6 + (x + 4) / 3 = (4 * -3 - 3) / 6 + (-3 + 4) / 3 = (-12 - 3) / 6 + (-3 + 4) / 3 = (-15) / 6 + 2 / 6 = (-15 + 2) / 6 = - 13 / 6),
((7 * x - 5) / 12 = (7 * -3 - 5) / 12 = (-21 - 5) / 12 = (-26) / 12 = - 13 / 6):} } ✓`


q)
`(2 * x) / (x - 2) - 4 / (x - 2) = 2`
`(2 * x - 4) / (x - 2) = 2`
`(2 * cancel((x - 2))) / cancel(x - 2) = 2`
`2 = 2`

Ez azt jelentené, hogy bármely `x in RR` értékre igaz.

Viszont az `x` feltűnik nevezőkben is és mivel a nullával osztás nem értelmezett, gondoskodnunk kell róla, hogy ez ne történhessen meg.
`x - 2 = 0`
`x = 2`

Tehát `x` nem lehet 2: `color(red)(x in RR \\ { 2 })`
0