Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
782
Egy egyenletesen gyorsuló test sebessége 3 másodperc alatt megkétszerezıdött.
Közben 10 méter utat tett meg.
a. mekkora az átlagsebessége? (3,33m/s)
b. mekkora a kezdeti és végsebessége (2,22m/s, 4,44m/s)
c. mekkora gyorsulással mozgott? (0,74m/s2
)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a)
10 métert tett meg 3 másodperc alatt, tehát az átlagsebesség `10/3~~3.33m/s`.

b)
A gyorsulás `a=(2v_0-v_0)/3=v_0/3`.

A megtett út `v_0*t+a/2t^2=v_0*3+v_0/6*3^2=10`, innen `v_0=10/(3+9/6)~~2.22m/s`, a végsebesség pedig `2v_0~~4.44m/s`.

c)
Az előző pontban már kifejeztük, hogy `a=v_0/3~~0.72m/s^2`.
0