Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1100
Mennyivel lépte túl egy gépkocsi a megengedett 80 km/h sebességet, ha a féknyom
50m, a lassulása fékezés közben 4 m/s2
? Mennyi ideig tartott a fékezés? (nem lépte túl,
5s)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Egyenletes lassítás `v_0` sebességről, a fékezés ideje `t=v_0/a`, a megtett út: `v_0t-a/2t^2``=``v_0*v_0/a-a/2*(v_0/a)^2``=``v_0^2/a-v_0^2/(2a)``=``v_0^2/(2a)``=``v_0^2/8`. Most tudjuk, hogy ez 50 méter, tehát `v_0=sqrt(50*8)``=``20m/s``=``72(km)/h`. Visszaszámolva az időt: `t=v_0/a=20/4=5s`.
0