Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1018
Egy 68,4 km/h sebességgel haladó személyautó vezetıje a „padlóig” nyomja a
fékpedált a megállásig. Mekkora az autó lassulása, ha a féknyom 40m. Mennyi idı alatt
állt meg? Feltételezzük, hogy a fékezés állandó lassulással blokkolt kerekekkel történt.
(4,51m/s2
, 4,21s)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A kezdősebesség `v_0=68.4/3.6=19m/s`. Ha a lassulás `a`, akkor a megállásig eltelt idő `t=v_0/a`. A megtett út: `v_0t-a/2t^2``=``v_0*v_0/a-a/2*(v_0/a)^2``=``v_0^2/a-v_0^2/(2a)``=``v_0^2/(2a)``=``19^2/(2a)``=``180.5/a`. Most tudjuk, hogy ez 40 méter, tehát `a=180.5/40``=``4.5125m/s^2`. Visszaszámolva az időt: `t=v_0/a=19/4.5125~~4.21s`.
1