Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
761
Egy kerékpáros állandó sebességgel közeledik egy falhoz, arra merıleges irányban.
Füttyent egyet, s mire a visszhangot észleli, távolsága a faltól 2%-al csökkent. Mekkora
a kerékpáros sebessége, ha a hangé 340m/s? (3,43m/s)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy a faltól `d` távolságra van, amikor füttyent. A hang `t_1=d/c` idő alatt ér el a falhoz.

Akkor hallja meg a hangot, amikor `0.98d` távolságra van a faltól. A hang `t_2=(0.98d)/c` idő alatt tette meg ezt a távolságot.

A feladat szerint `t_1+t_2` idő alatt a kerékpáros `0.02d` utat tett meg. Ez azt jelenti, hogy a sebessége `v``=``(0.02d)/(t_1+t_2)``=``(0.02d)/(d/c+(0.98d)/c)``=``0.02/(1/c+0.98/c)``=``c*0.02/1.98``=``340*0.02/1.98~~3.43m/s`.
0