Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
976
A kisegér 2 méterre, a macska vele egyezı irányban 5 méterre van az egérlyuktól
amikor észreveszik egymást. Mindketten azonnal rohanni kezdenek a lyuk felé. A
macska 10m/s, az egér 4m/s nagyságú sebességgel. Megmenekül-e a kisegér? (éppen
egyszerre érnek az egérlyukhoz…)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
Ezért fontos az, hogy mit és hogyan definiálunk; vegyünk egy számegyenest, ahol a macska a 0-n, az egér a 3-on, a lyuk pedig az 5-ön áll. Ha azt mondjuk, hogy a macska mozgástere (ahol el tudja kapni az egeret) a [0;5] mindkét oldalon zárt intervallum, akkor bizony az egér áldozatul esik a macskának, ha azonban a [0;5[ jobbról nyílt intervallum (amiben már nincs benne az 5-ös szám), akkor vígan megmenekül az egér.
1

Most pontosan mi a kérdés? Hogy mi a végeredmény, vagy hogy elkapja-e? Mert én úgy értelmeztem, hogy te kiszámoltad azt, hogy egyszerre érnek, és tanácstalan voltál, hogy elkapja-e vagy sem. Erre adtam meg a választ.
Egyébként olyan, hogy "fizikás megoldás", nem létezik. Esetleg olyan van, hogy fizikai megoldás, az meg az lenne, hogy az adott paraméterekkel beállítjuk a macskát és az egeret, és meglátjuk, hogy mi történik (elvégezzük a kísérletet).
-1

Akkor, ha jól értem, nem számoltad ki;

Tegyük fel, hogy t másodperc múlva éri utol a macska az egeret, ennyi idő alatt a macska 10*t=10t, az egér 4*t=4t métert tesz meg. Az egérnek 3 méter előnye van, tehát a macska összesen 4t+3 métert tesz meg. Mivel a macska útját kétféleképpen számoltuk ki, ezért azok szükségszerűen egyenlőek:

10t = 4t+3, ennek megoldása t=1/2, tehát fél másodperc alatt éri be a macska az egeret, ennyi idő alatt 10*(1/2)=5 métert tesz meg, az egér 4*(1/2)=2 métert, tehát a macska és az egér a lyuk vonalában találkoznak. Innentől, mint már írtam, definíció kérdése, hogy a macska elkapja-e az egeret vagy sem.
1