Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
683
Ismerısünknek délelıtt 11 órára meg kell érkeznie a tılünk harminc kilométerre levı
városba.
a. számold ki , hogy mikor kellene indulnia, ha végig a megengedett 90km/h
nagyságú sebességgel haladhatna?
b. valami halaszthatatlannak tőnı dolog miatt a számolt idıpontnál csak hét
perccel késıbb indulhat el. Mekkora sebességgel kellene végigszáguldania az
egész utat, hogy mégis idıben érkezzen.
c. számold ki a pontos megérkezéshez szükséges indulási idıpontokat úgy is,
hogy figyelembe veszed, hogy a 30km-bıl mindkét városban 3-3 kilométert
kell megtennie. Lakott területen csak 50km/h a megengedett sebesség. Így
mekkora az átlagsebessége? (10.40-kor kell indulnia, 138km/h, 10.37 óra,
77,52km/h)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a) `t=s/v=30/90=1/3` óra, azaz 20 perc a menetidő, tehát 10:40-kor kell indulni.

b) Ekkor 20 helyett csak 13 perce, azaz `13/60` órája van az útra. A szükséges sebesség `v=s/t=30/(13/60)~~138.5(km)/h`

c) A teljes menetidő `3/50+24/90+3/50=29/75` óra, azaz 23,2 perc, tehát 10:37-nél picit előbb kell indulnia. Az átlagsebesség a teljes út osztva a teljes menetidővel, azaz `30/(29/75)~~77.6 (km)/h`.
0