Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Redoxifolyamatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
329
250 cm3 0,100 mol/dm3 koncentrációjú ólom (II) -nitrát-oldatba 1,60 g-os tömegű darabokat teszünk az alábbi fémekből: cink, réz, nikkel. Melyik esetben, hogyan változik meg a szilárd fázis tömege?

A cinknél nem jön ki a megoldásban szerepelt adat, ennek levezetésében szeretnék segítséget kérni. Ha a cink 1,6g akkor az nem meghatározza mennyi reagál? Köszönöm előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
redoxifolyamatok
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Megnézzük mindet, hogy hány mol:

`n_(Zn)` = `1.6/65.4` = 24,5 mmol

`n_(Cu)` = `1.6/63.5` = 25,2 mmol

`n_(Ni)` = `1.6/58.7` = 27,3 mmol

Az oldatban van 25 mmol ólomion. Ahol több a fém anyagmennyisége, ott kiválik 25 mmol ólom és a fennmaradó fém nem oldódik fel.

- Réz esetén a tömegváltozás `25*(207.2-63.5)` = 3,59 g

- nikkel: `25*(207.2-58.7)` = 3,71 g

- cink esetén a 24,5 mmol feoldódik és ugyanannyi mol ólom válik ki:

`24.5*(207.2-65.4)` = 3,47 g

Ennyivel nő a szilárd fázis tömege a három esetben.
0