Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
2580
Egy autó útjának elsı felét 40 km/h átlagsebességgel tette meg. Mekkora volt az
átlagsebessége a maradt útszakaszon, ha az egész útra számított átlagsebessége 48
km/h volt? (60 km/h)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Legyen a teljes út `s`, mérjük az időt órában, az utat pedig kilométerben.

Az út első felét `40(km)/h`-val tette meg, ez `t_1=(0.5s)/40` ideig tartott. A második felét `v` sebességgel tette meg, ez `t_2=(0.5s)/v` ideig tartott.

Tudjuk, hogy az átlagsebesség `48 (km)/h`, azaz:

`s/(t_1+t_2)=48`

`s/((0.5s)/40+(0.5s)/v)=48`

`1/((0.5s)/40+(0.5)/v)=48`

`1=24/40+24/v`

`16/40=24/v`

`v=40/16*24=60(km)/h`
0