Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1784
A folyó partján egymástól 60km távolságra lévı két város között hajó közlekedik. A
folyó sodrának irányában 2 óra, az áramlással szemben 3 óra a menetidı. Határozzuk
meg a folyó vizének a sebességét és a hajónak vízhez viszonyított sebességét! Mekkora
a hajó átlagsebessége az oda-vissza útszakaszon? (5 km/h, 25 km/h, 24 km/h)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A hajó sebessége legyen `v_h`, a folyóé `v_f`. Ha a hajó sodrásirányban megy, akkor a parthoz képesti sebessége `v_h+v_f`, ellenkező esetben `v_h-v_f`.

Tehát az alábbi egyenletrendszert írhatjuk fel:
`v_h+v_f=60/2`
`v_h-v_f=60/3`

A két egyenletet összeadva:
`2v_h=50`
`v_h=25(km)/h`
`v_f=60/2-v_h=5(km)/h`

Oda-vissza összesen 120 kilométert tesz meg 5 óra alatt, tehát az átlagsebesség `120/5=24(km)/h`.
0