Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek minta érettségi feladat.

Főoldal » Középiskola » Matematika
416
Az egyik villamoson 7 utasnak van felnőtt bérlete. Utaznak még valamennyien diákbérlettel és ismeretlen számú ember érvényes menetjeggyel. Annak a valószínűsége, hogy véletlen módon kiválasztva egy embert felnőttbérlete vagy jegye van 2/3.
Annak valószínűsége, hogy a kiválasztott ember felnőtt bérlettel vagy diákbérlettel 4/5 utazik . Hányan utaztak ezen a villamoson diákbérlettel, illetve érvényes jeggyel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
7 felnőtt bérlet, x diákbérlet, y érvényes menetjegy (úgy veszem, hogy bliccelők nincsenek)

Annak a valószínűsége, hogy véletlen módon kiválasztva egy embert felnőttbérlete vagy jegye van 2/3=(7+y)/(7+x+y)
Annak valószínűsége, hogy a kiválasztott ember felnőtt bérlettel vagy diákbérlettel 4/5=(7+x)/(7+x+y)
Ezt az egyenletrendszert kell megoldanod. Beszorzol a nevezőkkel!
14+2x+2y=21+3y amiből 2x-y=7

28+4x+4y=35+5x amiből -x+4y=7

Ezt megoldva y=3 és x=5 adódik. Tewhát 5 diákbérletes és 5 érvényes jegyes embert van. Összesen 15 ember van a villamoson. Ellenőrzést csináld meg!
3