Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
431
Tudjuk, hogy egy kör átmérőjének két végpont koordinátája A(-6;5) és B(6;0). Határozzuk meg a kör egyenletét! Valamint határozzuk meg, hogy az adott pontok rajta vannak-e a körön!

G(-5,5;-1)
H(-5;6)
L(3,5;8)

Előre is köszönöm aki segít.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először határozzuk meg a sugarat: `"r"=sqrt((a_1-b_1)^2+(a_2-b_2)^2)/2=sqrt((-6-6)^2+(5-0)^2)/2="6,5" \ cm`

Most határozzuk meg a kör középpontjának koordinátáit amik az AB szakasz felénél helyezkedik el így: `F((-6+6)/2;(5+0)/2)=>F(0;"2,5")`

Behelyettesítesz a kör egyik alapképletébe és kész is.

`(x-u)^2+(y-v)=r^2`

`color(red)((x-0)^2+(y-"2,5")^2="6,5"^2)`


Azt hogy a pontok rajta vannak-e a körön csak annyit kell tenned, hogy az adott pontok `x` és `y` koordinátáit behelyettesíted ebbe a képletbe. És ha fennál az egyenlőség a pont rajta van a körön ha nem akkor pedig nincs. De ez szerintem menni fog azért.


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
2