Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a megoldás?

Főoldal » Középiskola » Kémia
501
Ötösöm lesz kémiából: 603/B Az etanol+ ecetsav  etil-acetát+ víz folyamat egyensúlyi állandója 25°C-on K=4.00.
a.) 1-1 mol etanol és ecetsav reakciójakor hány %-os átalakulást tapasztalunk?
b.)510-50 g etanolt és ecetsavat elegyítve mekkora tömegű etil-acetát keletkezik az egyensúly beálltáig?
c.)Milyen tömegarányban kell etanolt és az ecetsavat alkalmazni, hogy az etanol 90%-a átalakuljon?
C2H5OH+ CH3COOH  H2O+ CH3COOC2H5

Többször próbáltam, csak hülyeségek jöttek ki...Kérlek, tudtok segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, érettségi, Ötösömleszkémiából
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,

Kiindulás: 1 1 0 0

Átalakul: x x x x

Egyensúlyban: 1-x;1-x;x;x

Felírjuk az egyensúlyi állandót:

`x^2/(1-x)^2=4`

megoldjuk:

x = 2 nem lehet 1-nél nagyobb

x = `2/3`

Az átalakulás mértéke tehát `2/3*100` = 66,7 %

b,

kiszámolod a mólokat:

etanol: `50/46` mol etanol és `50/60` mol ecetsav a kiindulási

átalakult ugyanúgy mind x

egyensúlyban:

`50/46-x` ; `50/60-x` ; x ; x

Felírod az egyensúlyi állandót:

`4=x^2/((50/46-x)(50/60-x))`

Megoldáskor ha mínusz jön ki, az nem kell, ha a legkisebbnél nagyobb jön ki, az sem kell.

x= 1,94 sok

x = 0,624 mol etil-acetát keletkezik, ez grammban `0.624*88` = 54,9 g

c,

Az egyik kiindulási mennyiséget válaszd 1-nek (molban), a másikat x-nek. Legyen 1 mol az etanol, így átalakul 0,9 mol etanol, illetve mindegyikből 0,9 mol; egyensúlyban lesz:

etanol: 1-0,9 = 0,1 mol

ecetsav: x-0,9 mol

etil-acetát és víz: 0,9 mol

egyensúlyi állandó:

`4=0.9^2/(0.1*(x-0.9))`

x = 2,925 mol az ecetsav, ami grammban: `2.925*60` = 175,5 g

etanol tömege a moláris tömege, 46 g.

A tömegarány: `46/175.5` = 0,262 (ha a sav:alkoholt kéri, akkor a reciproka, 3,815).
1