Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1447
A 72km/h sebességgel mozgó személykocsi 700m-re van az 54km/h sebességgel
mozgó teherkocsitól. A jármővek egymás felé haladnak. Mikor és hol találkoznak.
Oldjuk meg a feladatot grafikusan is! Készítsük el a jármővek hely – idı grafikonját!
(20s múlva, az autó kezdeti helyétıl 400m-re)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A sebességek `m/s`-ban `20m/s` és `15 m/s`. Akkor találkoznak, amikor a megtett útjaik összege `700m`, vagyis `20t+15t=700`, innen `t=20s`. Ezalatt a személyautó `20*20=400m`, a teherautó `15*20=300m` utat tesz meg.

A hely-idő grafikonhoz mérjük a pozíciót az autó kezdeti helyétől. Ekkor az autó hely-idő függvénye `20t`, a teherautóé `700-15t`. A grafikont mellékeltem, jól látható, hogy ott metszik egymást a függvények, ahol megjósoltuk.
0